A jó tető befektetés – Alapanyag helyett a rezsin spóroljunk

Tudtad, hogy a laikus építtetők legkevésbé az alapozáson, a vízszigetelésen, és a hőszigetelésen spórolnának, viszont a tető és tetőtér kialakításán, a burkoláson és a villanyszerelésen annál inkább? Pedig a tetőn sem lenne szabad spórolni, sőt, ha belegondolunk, hogy ez fog minket és minden értékünket megvédeni egy életen át az esőtől, hótól, fagytól, nyári kánikulától és beázástól.

Lássuk, min tudunk spórolni hosszútávon egy jó tetővel!

Nyári klímahasználat
Egy jó szigeteléssel a ház körül már tettünk azért, hogy energiát takarítsunk meg, de ha a nyári klímahasználat 80 százalékát is szívesen lefaragnánk – főleg ha tetőtérben is élünk -, akkor érdemes már az építkezés során olyan tetőrendszert felhúzni a házra, ami mindenképp hőreflektáló tetőcserepekből és szakszerűen kivitelezett átszellőzésből is áll.

Téli fűtés
Ha te is a fázósabbakhoz tartozol, biztos örömmel hallod, hogy a falak szigetelésén túl egy spéci tetőrendszer tetőszigetelésével akár 50 százalékkal is kevesebb lehet a fűtésszámlád télen…vagy kis túlzással ugyan azért a számláért bikiniben sütkérezhetsz a négy fal között. Viszont a tetőrendszer egyes elemei, mint például ez a szigetelés vagy a tetőfólia utólag már nem építhető be, csak ha lebontjuk és újrafedjük az egész tetőt.

Beázás
Egy tető kétféleképpen lehet olcsó: a vásárlás pillanatában vagy a használat, fenntarthatóság során. Például, ha a tetőn szeretnél spórolni, később lehet, hogy az emiatt keletkezett károk helyreállítására a többszörösét kell költened annak, mint amit a vásárlás pillanatában megtakarítottál. Ilyen kár lehet például egy beázás. Már a legkisebb mértékű víz beszivárgása is – ami adódhat a szakszerűtlen kivitelezésből vagy a rendszerelemek hiányából is – több százezer forintra is rúghat, egy komolyabb beázás ennek többszöröse. Nem beszélve arról, hogy lehet ekkor a tető szerkezete annyira károsodhat, hogy nem csak a tető héjazatát kell megjavítani, de tartószerkezeti elemet is cserélni kell. Volt már rá példa, hogy közel 30.000 Ft-os „spórolást” később közel 3.000.000 Ft-ba került kijavítani.

Ha energiahatékony és stabil tetőt szeretnénk, akkor ne azon gondolkodjunk, hogy milyen rendszerelemeken faraghatunk a költségvetés végösszegéből. Persze olcsóbban is kivitelezhető egy új tető felhúzása, csak nem biztos, hogy megéri spórolni.

További blogbejegyzések

<