Tetőtartozékok – Mert a tető nem egyenlő a cseréppel

A tető lehet az otthonod védelmezője és élettér is egyben, ezért fontos, hogy szakszerű, tartós és lehetőleg hosszú ideig problémamentes legyen. Mivel az épületek energiavesztesége is leginkább a tetőknél jelentkezik, ezért komplexebb megoldásokra van szükség. Bizonyos kialakítások csakis a megfelelő tartozékok, beépítésével lehetségesek, illetve ezek tartósabbá és biztonságosabbá tehetik a tetőnket és az otthonunkat.

Természetesen a tetőrendszereknek nagyobb a jelentősége abban az esetben, amikor a tetőtér lakótér, de használatuk nem csak ebben az esetben ajánlott. A viharállóságot, biztonságot (pl.: hófogás) biztosító rendszerelemek használata minimumként ajánlott abban az esetben is, ha a tetőterünk nem lakótér, optimális esetben érdemes ezen felül energiatermelő berendezéseket (napelemeket, napkollektorokat) is használni. Egy beépített tetőtér esetében az előbbiekben felsoroltakon kívül szükséges a megfelelő hőszigetelést, valamint fokozott vízzáróságot biztosító rendszerelemek használata is.

Ezek a szakszerű tetőrendszer alaptartozékai
  • Vízzáróság, vízszigetelés, csapadék elvezetés: tetőfólia, ereszcsatorna, kémény és falszegély
  • Hőszigetelő anyagok (abban az esetben az alapcsomag része, ha a tetőtér élettér)
  • Átszellőzés: taréj és élgerinc lezárók, lezárófésű, szellőzőléc, szellőzőszalag, szellőzőcserép
  • Idomcserepek: szegélycserép, feles cserép, szellőzőcserép
További rendszerelemek lehetnek még
  • Viharállóság, biztonság: viharkapocs, hófogó, biztonsági tetőhorog, lépcsőfok, tetőjárda, rögzítők
  • Bevilágítás: fényáteresztő kibúvóablak, átvilágító cserép
  • Vápa
  • Speciális tetőkialakítások miatt: félcserép, félnyeregtető cserép, alacsony dőlésszögű cserép

Azt, hogy melyik tetőhöz milyen elemek szükségesek, részben a ház fekvése, földrajzi, regionális elhelyezkedése, formája és összetettsége határozza meg, valamint hogy az építkező, felújító számára mennyire fontos szempont az energiatakarékosság. A legtöbb magyarországi gyártó kínálatában már megtalálhatóak különféle rendszerelemek, a Bramac pedig az egyedüli a magyar piacon, aki speciálisan a saját cserepeihez illeszkedően saját gyártású rendszereket kínál.

Fontos, hogy előrelátón tervezz, mert a rendszerelemek többsége utólag pl.: egy tetőjavítás során nem beépíthető, az elsődleges kialakításnál kell rá gondolni, mert az utólagos beépítésükhöz legtöbbször a teljes tetőt fel kell szedni. Minőségi – ami olykor lehet, hogy drágább is – termék mellett dönteni pedig azért érdemes, mert sok rendszerelem javítása a teljes tető visszabontásával jár. Ezért is fontos tájékozódni a felhasznált anyagok minőségéről és a garancia tartalmáról.

További blogbejegyzések

<