• Nyitólap
  • »
  • Corvin magazin
  • »
  • Tetőt terveznél? – Szempontok és kérdések, amiket jó, ha vásárlás előtt átgondolsz

Tetőt terveznél? – Szempontok és kérdések, amiket jó, ha vásárlás előtt átgondolsz

Akár építkezés, akár felújítás előtt állsz, a műveletet először mindenképp egy alapos tervezés előzze meg: milyen elképzeléseid vannak, hol találod meg ehhez a megfelelő alapanyagokat, szakembereket, és minderre mennyi pénzed van? Ahogy a fürdőszoba csempéjének kiválasztásával is napokat tölthetsz el, úgy egy tető megtervezése is hasonlóan sokrétű és időigényes feladat lehet.

Első lépés

Gondold át és válaszolj magadnak arra a kérdésre, hogy mit vársz el a tetődtől. Biztonságot és védelmet adjon hosszú éveken át? Esetleg energiát takarítson meg, legyen környezetbarát, vagy mindezt tudja egyszerre?

Második lépés

Válassz stílusodhoz (és otthonod stílusához) illeszkedő tetőt. Klasszikus vagy inkább sötét cserepek? Hullámos vagy sík felületű, íves vagy egyenes vágású, esetleg 30 fokos helyett legyen akár extrém alacsony hajlásszögű? Merthogy a modern minimalista építészeti trendekhez igazodva a tetők hajlásszöge alacsony, vagy lapos. Minél kisebb a tető szöge, annál nehezebben folyik le róla a víz és a szél könnyebben visszafújja a tetőcserepek közé. A Bramac 7⁰ alacsony (15⁰-nál kisebb) tetőhajlásszögre fejlesztett rendszer erre a problémára ad választ, ha érdekel, olvass róla bővebben.

Harmadik lépés

Ezekről mindenképp tájékozódj! Viharállóság, fagyállóság, szín és mérettartósság – ezek a legfontosabb szempontok, első körben ezekről érdemes online vagy szakemberek bevonásával tájékozódni.

Negyedik lépés

Mint ahogy egy autó sem csak kaszni, úgy a tető sem csak cserépből áll. Érdemes tehát már rögtön komplex tetőrendszerben gondolkoznod, ami magába foglalja többek között a tetőfóliát, ereszcsatornát, hőszigetelést, átszellőzést, idomcserepeket, hófogókat, stb. Ugyanis ezek a tartozékok tartósabbá és biztonságosabbá teszik otthonod tetőjét. Ráadásul egy szakszerűen megépített tetőt könnyebb karbantartani, mint egy rosszul megépítettet állandóan foltozgatni.

Ötödik lépés

Árak. Egy tetőrendszer szakszerű kialakítása nem olcsó mulatság, de mielőtt az aktuális árak és akciók alapján döntenél, gondold végig, hogy mennyire érdemes pont a tetőn spórolni? Ugyanis ha egy kicsit többet költesz rá az elején, a végén kifizetődik: több energiát spórolhatsz meg egy szakszerű tetővel, ami a rezsiszámlák csökkenéséhez vezethet, kevesebb javításra is szorulhat, miközben több éves garanciát kaphatsz rá. A tetőnél tehát igaz, hogy hosszútávban kell gondolkodni.

Tudtad, hogy a lakás energiavesztesége leginkább a tetőtéren keresztül történik? Egy jól megtervezett és szakszerűen megépített tetőrendszerrel viszont – még ha kicsit drágább is a kivitelezése, mint először szeretted volna – nagyon sokat spórolhatsz az elkövetkezendő évek alatt, vagyis megtérül az összeg, amivel többet kellett ráköltened.

További blogbejegyzések

<